Pazarlama faaliyetleri ve size daha iyi bir deneyim sunmak için üçüncü taraf hizmetlerinden çerezler kullanıyoruz. Çerezleri nasıl kullandığımız hakkında bilgi edinin Gizlilik Politikamız

Mahkeme İçin Uzman Görüş Raporu

Mahkeme İçin Uzman Görüş Raporu

Mahkeme İçin Uzman Görüş Raporu

Gayrimenkul Değerleme (Ekspertiz) Raporlarının Mahkemede Kullanılması

Mahkeme İçin Uzman Görüş Raporu, yani özel bilirkişi raporu olarak gayrimenkul değerleme yani gayrimenkul ekspertiz raporları konusunda uzman; SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) tarafından yetkilendirilmiş Değerleme Uzmanları tarafından hazırlanmaktadır.

Tarafların, mahkemeye sunabileceği ispat vasıtalarından biri de uzman görüşüdür. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 293’üncü maddesine göre davanın taraflarından her biri, uyuşmazlık konusunu ilgilendiren bir konuda bilimsel görüş alarak bu raporu mahkemeye sunabilir.

Gayrimenkulle ilgili uyuşmazlıklarda da taraflar, SPK lisanslı gayrimenkul değerleme uzmanlarından gayrimenkul değerleme raporu (veya diğer bir deyişle, gayrimenkul ekspertiz raporu) alarak mahkemeye sunabilir. Bu şekilde mahkemeye sunulan gayrimenkul ekspertiz raporu, mahkeme tarafından uzman görüşü olarak değerlendirilir.

Muğla ile Bodrum, Dalaman, Datça, Fethiye, Kavaklıdere, Köyceğiz, Marmaris,    Milas, Menteşe, Ortaca, Seydikemer, Ula, Yatağan                ilçelerinde Yabancı uyruklu kişilerin gayrimenkul alım ve satım işlemleri için gayrimenkul değerlemesi, danışmanlık hizmetleri, gayrimenkul ekspertizi konusunda hizmet vermekteyiz.

Mahkemede kullanılmak üzere; Uzman Görüş Raporu, yani özel bilirkişi raporu olarak gayrimenkul değerleme yani gayrimenkul ekspertiz raporları için  ekspertiz raporu ve değerleme fiyat teklifi almak için bizimle iletişime geçiniz.

Kısaca “Uzman Görüşü”

Taraflar, dava konusu olayla ilgili olarak, uzmanından bilimsel mütalaa alabilirler. Sadece bu nedenle ayrıca süre istenemez. Hakim, talep üzerine veya resen, kendisinden rapor alınan uzman kişinin davet edilerek dinlenilmesine karar verebilir.

Uzman görüşü kimden alınır?

Bilindiği üzere; “Uzman Görüşü”nü düzenleyen 6100 Sayı'lı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 293üncü maddesi şöyledir;Taraflar, dava konusu olayla ilgili olarak, Uzmanı'ndan Bilimsel Mütalaa alabilirler. Hâkim, talep halinde veya resen, kendisinden Rapor alınan Uzman Kişi'nin davet edilerek dinlenilmesine karar verebilir.

Uzman görüşü ne demek?

Bu hükme göre uzman görüşü, davacı ve davalı tarafın mahkeme önünde bilirkişi dışında uzmanından bilimsel görüş alarak ve bu görüşleri bir rapor halinde düzenlettirerek iddia ve savunmalarını güçlendirdikleri ve ispata çalıştıkları hukuksal bir belgedir.

Yargıtay uygulaması ve doktrinde de ifade edildiği üzere mahkemeler adil yargılanma ve hukuki dinlenilme hakkının gereği olarak, taraflarca dosyaya sunulan uzman görüşünü değerlendirmek ve buna ilişkin kararını gerekçelendirmek zorundadır.

Hukuki Boyut

Hukuk Muhakemeleri Kanunu (“HMK”) ile hukukumuza giriş yapan Uzman Görüşü müessesesi, geçen süre boyunca yargı sistemimizde uyuşmazlık taraflarınca sıkça başvurulan bir yöntemdir. Hukukta; “taraf bilirkişisi” veya “uzman tanık” kurumunun hukuk sistemimizdeki yansıması olan uzman görüşü, HMK’nın 293. maddesinde şöyle tanımlanır:

Taraflar, dava konusu olayla ilgili olarak, uzmanından bilimsel mütalaa alabilirler. Sadece bu nedenle ayrıca süre istenemez.

Hakim, talep üzerine veya resen, kendisinden rapor alınan uzman kişinin davet edilerek dinlenilmesine karar verebilir. Uzman kişinin çağrıldığı duruşmada hakim ve taraflar gerekli soruları sorabilir.

Uzman kişi çağrıldığı duruşmaya geçerli bir özrü olmadan gelmezse, hazırlamış olduğu rapor mahkemece değerlendirmeye tabi tutulmaz.

Gayrimenkul değerleme raporu almak neden önemli?

Bir davada taraflar, mahkemede ileri sürdükleri iddiaların doğru olduğunu ispat etmekle yükümlüdür. Bu amaçla mahkemeye, iddialarını ispatlamaya yarayan deliller sunarlar. Hâkim, bu iddiaları ve sunulan delilleri dikkate alarak bir kanaate varır ve uyuşmazlık konusunda karar verir. Mahkemeye sunulan uzman görüşü de mahkeme tarafından dikkate alınacak delillerden biridir.

Bir davada mahkemeye sunulan gayrimenkul değerleme raporu, hâkim tarafından uzman görüşü olarak dikkate alınacak ve değerlendirilecektir. Bazı hallerde, yetkin uzmanlarca hazırlanan değerleme raporları, hem mahkemeyi hem de mahkemenin tayin ettiği bilirkişileri etkilemekte ve söz konusu ekspertiz raporuna dayanan tarafın davada istediği sonucu elde etme şansını önemli ölçüde artırmaktadır.

Bazı hallerde ise mahkemece tayin edilen bilirkişi raporuna itiraz ederken gayrimenkul değerleme raporu almak oldukça etkili olabilmektedir. Örneğin bilirkişi raporunun hatalı olduğunu ortaya koyan bir gayrimenkul değerleme raporu, mahkemenin yeniden bilirkişi incelemesine karar vermesini sağlayabilmektedir.

Gayrimenkul değerleme raporu ve SPK Lisanslı Uzman

Deneyimli ve profesyonel SPK lisanslı gayrimenkul değerleme uzmanı tarafından hazırlanmış Uzman Raporları ile  tarafların haklılıklarını belgelendirmek ,mutabık olunabilecek  çözümler sunmaktır.

SPK Lisanslı Uzman tarafından hazırlamış Mahkeme için Gayrimenkul Uzman Görüş Raporu

Uzman Raporları ile  Hukuksal ve taraflar arasındaki sorunların çözümlerinde tercih edilen bir rapordur.

Uzman Görüşü/Uzman Raporu tarafların dava öncesi ya da dava sürecinde iddiasını veya savunmasını güçlendirmek amacıyla bireysel olarak / vekilleri aracılığıyla talep ettikleri SPK Lisanslı Değerleme Uzmanı tarafından hazırlanmış rapor, delil niteliğinde kullanılabilekmektedir.

Ekspertiz / Değerleme Raporunun Dayanağı

Uzman Görüşü/Uzman Raporu Ceza Usul Muhakemesi Kanunu madde 67 ile düzenlemeye tabi tutulmuş ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 293 ile de Özel Hukuk uyuşmazlıklarında delil sistemi içerisinde yer almaktadır.

Gayrimenkul değerleme ve Mahkeme Uzman Görüşü

SPK Lisanslı Uzman tarafından hazırlanmış Gayrimenkul Değerleme Raporu kapsamları; Güncel tarihli, dava tarihli, eski tarihli satış değeri tespiti ve kira değer tespiti, Kamulaştırma bedeli , Ecirmisil bedeli, araştırma, analiz, raporlama, fizibilite  konusunda hizmet vermekteyiz.

Muğla ile Bodrum, Dalaman, Datça, Fethiye, Kavaklıdere, Köyceğiz, Marmaris,         Milas, Menteşe, Ortaca, Seydikemer, Ula, Yatağan ilçelerinde Yabancı uyruklu kişilerin gayrimenkul alım ve satım işlemleri için gayrimenkul değerlemesi, danışmanlık hizmetleri, gayrimenkul ekspertizi konusunda hizmet vermekteyiz.

Muğla İli Bodrum İlçesi, Akçaalan Mahallesi, Akyarlar Mahallesi, Bahçelievler Mahallesi Bahçeyaka Mahallesi Bitez Mahallesi Cevat Şakir Mahallesi Cumhuriyet Mahallesi Çamarası Mahallesi Çamlık Mahallesi Çarşı Mahallesi Çırkan Mahallesi Çömlekçi Mahallesi Dağbelen Mahallesi Dereköy Mahallesi Dirmil Mahallesi Eskiçeşme Mahallesi Farilya Mahallesi Geriş Mahallesi Gökpınar Mahallesi Gölbaşı Mahallesi Göltürkbükü Mahallesi Gümbet Mahallesi Gümüşlük Mahallesi Gündoğan Mahallesi Gürece Mahallesi Güvercinlik Mahallesi İslamhaneleri Mahallesi Karabağ Mahallesi Karaova Mahallesi Kemer Mahallesi Konacık Mahallesi Koyunbaba Mahallesi Kumbahçe Mahallesi Kumköy Mahallesi Küçükbük Mahallesi Mazıköy Mahallesi Mumcular Mahallesi Ortakentyahşi Mahallesi Peksimet Mahallesi Pınarlıbelen Mahallesi Sazköy Mahallesi Tepecik Mahallesi Tepecik (Karaova) Mahallesi Torba Mahallesi Turgutreis Mahallesi Türkkuyusu Mahallesi Umurca Mahallesi Yakaköy Mahallesi Yalı Mahallesi Yalıkavak Mahallesi Yeniköy Mahallesi Yeniköy (Karaova) Mahallesi Yokuşbaşı Mahallelerinde Yabancı uyruklu kişilerin gayrimenkul alım ve satım işlemleri için gayrimenkul değerlemesi, danışmanlık hizmetleri, gayrimenkul ekspertizi konusunda hizmet vermekteyiz.